joi, 23 ianuarie 2014


Uleiurile Atlantidei
in cele mai vechi timpuri până în zilele noastre s-au păstrat reţete populare de aromoterapie. Acest lucru nu este întâmplător. Mirosul (cel mai vechi dintre simţuri) este dezvoltat la om de zece ori mai mult decât simţul gustativ.
Se ştie că încâ în timpul legendarei Atlantida se urmau tratamente cu ajutorul aromelor; arome au fost descoperite şi în piramidele egiptene. 
Acţionând asupra mirosului se pot obţine nişte efecte neaşteptate în terapie. Pentru ca aromele acţionează în acelaşi timp la nivel fizic, emoţional, mental şi astral. Avem astfel toate datele pentru a dovedi ca aceasta metoda de tratament este foarte serioasa. 
Uleiuri şi tratamente 
În terapie pot fi folosite doar uleiurile naturale volatile. Acestea au inceput sa fie utilizate cu aproximativ 5.000 de ani în urma. Uleiurile volatile sunt hormonii plantelor. În esenta, aromele de uleiuri volatile sunt acelea cu care ne putem desfată, inspirând mirosul plăcut al uneia sau al altei plante. Producerea uleiurilor eterice este o arta deosebita şi cere o munca foarte migăloasă. 
Fiecare ulei are sfera sa de aplicare, chiar daca exista şi efecte comune: unele uleiuri au efecte calmante, altele - tonifiante, o alta categorie creste pofta de mincare, iar altele trezesc dorinta sexuala. Astfel, vanilia şi ginsengul chinezesc cresc sexualitatea femeilor, iar aromele de levantica şi menta ajuta la inlaturarea stresului. Aromele multor plante cunoscute de noi drept mirodenii cresc pofta de mincare (uleiul de scortisoara, ghimbir, semintele de ardei şi cuisoarele). Actiunea lor terapeutica nu se limiteaza la asta. Sint putini cei care stiu ca aroma uleiului de scortisoara sau busuiocul va ajuta sa scapati de raceala şi gripa. Aroma de busuioc este folosita în tratarea tulburarilor digestive, impotriva stresului, depresiei şi insomniei. 
Uleiul de marar ajuta în cazuri de cistita, greata, tulburari digestive, boli de piele. Uleiul de ghimbir este un mijloc tonifiant care se foloseste în crampele intestinale şi dereglarile digestive. Lamiia stimuleaza sistemul limfatic. 
Multe uleiuri sint folosite ca antiseptice, cum ar fi de exemplu uleiul de trandafir, eucalipt, levantica. Unele uleiuri eterice au un spectru destul de larg de actiuni terapeutice. Astfel, aroma de levantica este calmanta, se foloseste pentru inlaturarea stresului, ajuta în cazurile de migrena şi insomnie, actioneaza ca antiseptic. Menta este folosita impotriva racelii, impotriva mincarimilor, este un foarte bun mijloc expectorant, improspateaza respiratia şi glasul, contribuie la digestie, ajuta în starile febrile şi în cazurile de greturi, inlatura oboseala şi durerea de cap, migrena, tensiunea nervoasa şi stresul, durerile musculare, durerile provocate de luxatii, ajuta în cazurile de reumatism şi lumbago. Uleiul de trandafir se foloseste în bolile sistemului reproductiv şi ca mijloc antiinflamator, în acelasi timp acesta tonificind şi pielea. 
Rozmarinul fortifica sistemul nervos central, imbunatateste circulatia singelui, are o actiune vitalizanta asupra pielii şi a parului, se foloseste în cazurile de artrita şi reumatism. Iar uleiul volatil din arborele de ceai are un efect antibacteriologic, stimuleaza sistemul imunitar, se foloseste pentru inhalatiile impotriva tusei şi bolilor de piept. 
Muscata normalizeaza echilibrul hormonal şi intareste sistemul imunitar. Eucaliptul este folositor în bronsite. În cazul batailor de inima şi al unei respiratii foarte agitate, de asemenea pentru inlaturarea stresului se foloseste ginsengul chinezesc. Uleiul de musetel elimina durerile menstruale, ajuta în cazurile de colici la copii şi în cazurile de procese inflamatoare interne. O actiune antibacteriologica puternica are şi uleiul din arborele de ceai. Herpesul în faza incipienta trebuie uns cu ulei de lămâie. 
Uleiurile pot fi folosite atit separat, cit şi combinate. Exista retete speciale de aromoterapie care amintesc retetele de fitoterapie, unde se folosesc citeva picaturi din trei-patru uleiuri în proportii bine determinate pentru tratarea unor boli concrete. În cazul aromoterapiei trebuie luata în consideratie tolerabilitatea individuala la una sau alta dintre arome. De aceea, ca şi orice alt preparat terapeutic, aromele sau combinatiile dintre ele trebuie recomandate de medic. 
Aromoterapia este contraindicata pentru femeile insarcinate, pentru cei suferinzi de epilepsie, reactii alergice, intolerabilitate individuala. 
În cazul unei tensiuni ridicate nu trebuie folosite uleiurile volatile de rozmarin, salvie, cimbrisor. Pielea poate fi iritata de uleiul de busuioc, de frunzele de ardei, fenicul, de uleiul de lamiie, de semintele de ardei sau de cuisoare, de menta sau de arbore de ceai. Aromele nu sint indicate a fi folosite o perioada indelungata de timp. Trebuie sa mai aveti în vedere un lucru: uleiurile volatile neutralizeaza actiunea homeopatiei.  
Aromoterapia împotriva stresului
Pe ce se bazeaza actiunea aromoterapiei? Centrii mirosului la om se gasesc în partea creierului care raspunde pentru sfera emotionala. De aceea toate mirosurile au o oarecare conotatie emotionala, ele trezesc senzatii placute sau neplacute. În natura nu exista un miros la care sa fim indiferenti. Acesta este şi principiul de baza al aromoterapiei. Este cunoscut faptul ca adesea cauza unei boli este stresul cronic, totul isi are originea în sfera emotionala. În timpul aromoterapiei nu trebuie sa lasati stresul sa se transforme intr-o boala. 
Aromoterapia poate fi folosita cu succes şi în boli de natura cardiovasculara, respiratorie, digestiva, endocrina, alaturi de alte metode de tratament. Trebuie ca în timpul tratamentului sa se actioneze nu numai asupra organului bolnav, ci şi în sfera emotionala. Aromoterapia nu numai ca echilibreaza starea emotionala, ci scade şi tensiunea nervoasa, armonizeaza activitatea şi elimina inhibitia sistemului nervos central. 
Exista cazuri în care aromoterapia constituie unica metoda de tratament? Atita timp cit nu exista schimbari drastice în organism, ci numai tulburari în reglarea functiilor lui, se poate folosi cu succes numai aromoterapia. De exemplu, în cazurile de insomnie provocata de oboseala de foarte mare ajutor va sint uleiurile din melisa, menta, lamiie, salvie şi levantica. Migrena provocata de schimbarile vremii se trateaza cu ulei de busuioc, musetel, eucalipt, levantica. În cazurile de hipertensiune se foloseste melisa. Datorita proprietatilor terapeutice unice, uleiurile volatile au o actiune binefacatoare asupra pielii, circulatiei sangvine, muschilor şi articulatiilor.
Aromoterapia este o portita de scapare pentru cei care nu tolereaza unele medicamente. Foarte bine este primita aromoterapia de catre copiii de virsta scolara. Prescolarilor însa aromoterapia le este interzisa. 
Cum se folosesc uleiurile în tratamente
Cea mai simpla metoda de folosire este sa deschideti flaconul cu ulei şi sa mirositi. Puteti pune putin ulei pe un tampon de vata umezit în prealabil sau puteti picura citeva picaturi de ulei pe perna (mirosul va rezista foarte mult). Uleiul poate fi adaugat în candela sau poate fi pulverizat prin camera. Pentru aceasta se pun intr-un pulverizator citeva picaturi de ulei şi se adauga apa. Se poate folosi un medalion aromat - un mic vas de ceramica în care ati pus citeva picaturi de ulei se pune la git pe post de bijuterie. 
În cazurile de raceala sau boli de piele, în cazul în care aveti probleme ale cailor respiratorii sau dureri de cap sint recomandate inhalatiile (intr-un vas cu apa fierbinte se adauga citeva picaturi de ulei).
Uleiurile volatile se folosesc şi pentru a face gargara. Pentru a pregati solutia pentru gargara dizolvati intr-o lingura de spirt doua-patru picaturi de ulei, dupa care adaugati totul intr-un pahar cu apa calduta. 
Medicii spun ca şi uzul extern al uleiurilor volatile se incadreaza tot în aromoterapie. Inainte de a folosi extern un ulei sau altul trebuie sa faceti un test al pielii, pentru a vedea care este reactia organismului la acel ulei: picurati ulei la incheietura cotului şi observati care este reactia în zece ore. 
La metodele de uz extern trebuie adaugate baile, masajele, frectiile şi compresele. Uleiul se adaugă în baie (sase-opt picaturi la 200 de litri de apa), iar apa trebuie sa fie calduta. Aceasta baie trebuie sa dureze intre 5 şi 30 de minute. Dupa baie nu va clatiti pina a doua zi. Cu uleiuri se fac şi masaje şi frectionari în durerile musculare, dureri ale articulatiilor. Pentru acest masaj se adauga una-cinci picaturi de ulei volatil intr-o lingura de ulei vegetal (de masline). Pentru frectionari ca baza se foloseste alcoolul sanitar amestecat cu ulei volatil. 
Compresele se fac în felul urmator: trei-cinci picaturi de ulei volatil se pun pe o pinza umezita cu putina apa şi se aplica pe locul afectat de boala. 
 Georgeta Licsandru
Uleiurile volatile  şi secretele lor 
Prima mentionare scrisa despre ierburi dateaza de acum aproximativ 3.000 de ani, în China. De atunci ierburile si retetele pe baza de ierburi au aparut în scrierile din Grecia antica, Roma antica si Egiptul antic. Aceasta relativ uitata ramura a artelor curative a cunoscut o mai mare popularitate o data cu renasterea medicinei alternative. Timp de multi ani, medicina traditionala a evitat folosirea remediilor naturale pe baza de plante în favoarea medicamentelor. În prezent, multi cercetatori din domeniul medical constienti de proprietatile lor curative le accepta si le folosesc în paralel cu metodele conventionale de tratament.

Ce ştim despre uleiurile volatile
Esentele sau uleiurile se extrag din radacina, scoarta, frunzele sau florile plantelor aromatice, prin diferite metode de preparare. Cind sint extrase prima data, aceste esente se gasesc în starea cea mai concentrata si volatila. Unele uleiuri sint chiar toxice în concentratie ridicata si trebuie folosite întotdeauna într-o formula mult diluata. Cantitatea de ulei volatil care poate fi extrasa dintr-o planta variaza între 0,01 la suta si peste 10 la suta. Ele se gasesc sub forma unor picaturi mici, care îsi schimba compozitia chimica constant în interiorul plantei în functie de perioada zilei sau a anotimpului si de aceea se evapora repede. Fiind extrem de volatil, uleiul trebuie sa fie tinut în recipiente etanse. Chiar si amestecul de esente trebuie tinut tot într-un recipient perfect închis. 
Proprietăţile uleiurilor volatile
• Se evaporă;
• Nu au consistenţă uleioasă (grasă);
• Nu au proprietăţi lubrifiante;
• Nu se amestecă cu apa;
• Se amesteca cu alcoolul;
• Se amesteca cu uleiurile vegetale si minerale;
• Pătrund în piele;
• Sunt antiseptice;
• Stimulează producerea de globule albe;
• Au efect stimulator sau sedativ;
• Cea mai mare parte au efect de regenerare a celulelor.

Caracteristicile uleiurilor volatile
Ele se pot clasifica în trei tipuri după gradul de volatilitate:

Primul tip: puternic volatile
• Sint cele mai volatile substante
• Adesea se obţin din citrice, de exemplu: lămâie, portocală, mandarine, lămâie verde.
• Se evapora cel mai repede (1-14)*
• Au un miros puternic
• Au efect stimulator
• Se absorb repede
• Durează puţin.

Al doilea tip: mediu volatile
• Se menţin timp 2-3 ore înainte de a se evapora 
• De obicei se obtin din flori si plante cum sint lavanda, geraniul, maghiran
• Se evapora moderat (15-80)*
• Au efect asupra organelor.

Al treilea tip: slab volatile
• Au cel mai scazut grad de volatilitate
• Se obtin adesea din lemn si rasini, cum sunt santalul, mirtul, tamiia
• Se evapora foarte greu (81-100)*
• Au o aroma puternica de lemn
• Au un efect relaxant
• Se absorb repede 
• Dureaza mult.
* (Evaluarea gradului de evaporare 1-100)
Cum se folosesc uleiurile volatile
Pentru masaj
Masajul aromoterapeutic este cea mai eficienta modalitate de folosire a uleiurilor eterice. Pentru masaj, uleiurile se pot combina într-o soluţie de bază.
Masajul mâinilor şi al picioarelor este o modalitate excelenta de a ne menţine sănătoşi, într-o forma foarte buna. Toate punctele reflexogene din organism sunt stimulate prin aceasta metodă. Acest lucru ajuta la echilibrarea fluxului de energie din organism. 
Pentru îmbăiere
Baia este o alta modalitate extrem de eficientă pentru folosirea uleiurilor volatile. Se pot folosi astfel:
Se pun în apa de baie până la 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau pina la 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile.
Aceasta metoda este eficienta pentru pielea sensibila, uscata si bronzata. 
Cum trebuie sa procedaţi
Umpleţi o cadă cu apă caldă (nu fierbinte, pentru ca uleiurile se vor evapora prea repede). Adăugaţi în jur de 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile. Amestecaţi apa. Relaxaţi-va minimum 10-15 minute. Evitaţi să vă intre apa în ochi.
Nu exista nici un pericol sau contraindicaţie sa folositi metoda de îmbaiere cu uleiuri volatile în fiecare zi. Apa calda favorizeaza absorbtia uleiurilor. Unul dintre primele efecte benefice ale tratamentului aromoterapeutic este acela de relaxare si  îmbunatatire a calitatii somnului. 
Daca dupa o anumita perioada nu exista nici o ameliorare a bolii sau disfunctiei de care suferiti, trebuie sa schimbati amestecul de uleiuri volatile folosite si daca este necesar trebuie consultat din nou terapeutul. 
Băi pentru mâini şi picioare
Puneti 8-10 picaturi de ulei volatil într-un vas sau lighean cu apa calda si introduceti-va miinile sau picioarele timp de 10-15 minute.
Faceti un amestec din aceleasi uleiuri volatile si dupa uscare, masati-va cu amestecul respectiv pentru a completa tratamentul. 
Aceste bai sint indicate pentru reumatism, artrita, dermatita si piele uscata.
Inhalare
Inhalarea este extrem de folositoare pentru îndepartarea congestiei nazale, a guturaiului si usurarea respiratiei. Vechea metoda de a sta cu capul acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apa fierbinte, inhalind aburi de camfor sau eucalipt, mai este înca la mare cautare si de asemenea extrem de eficienta chiar si în timpurile moderne.
Cum trebuie să procedaţi
Fierbeti apa si turnati-o într-un vas. Adaugati 10 picaturi de ulei volatil. Amestecati apa.  Aplecati-va deasupra vasului si acoperiti-va cu un prosop. Inhalati aburii timp de 10 minute sau atit timp cit suportati. Daca simtiti ca va sufocati puteti sa mai scoateti capul din cind în cind si sa reveniti la pozitia initiala de inhalare. Daca este necesar repetati procedura de citeva ori pe zi.
Comprese
Puneti într-un vas de apa 1-2 picaturi de ulei volatil. Folositi o batista alba, mare si curata înfasurata pe lung. Batista trebuie asezata usor pe suprafata apei, pentru a absorbi pelicula de ulei volatil. Compresa poate fi apoi asezata pe zona dureroasa. Aceasta metoda este eficienta mai ales pentru copiii mici cind le ies sau li se schimba dintii. 
Tratamente pentru pielea capului
O gama larga de boli ale pielii capului, inclusiv matreata, raspund cu eficacitate la folosirea amestecului de uleiuri volatile. Aceasta metoda poate fi de asemenea folosita si pentru îndepartarea paduchilor si are avantajul de a fi o metoda extrem de usor si de placut de folosit. 
Cum trebuie sa procedati
Protejati-va bine ochii. Pregatiti amestecul ales (se va opta pentru o cantitate mai mica în cazul copiilor) si masati-va pielea capului. Lasati mixtura pe cap cam între jumatate de ora si doua ore. O casca de plastic sau un prosop pe cap va ajuta la o mai buna absorbtie a substantei. Acest tratament al pielii capului este cel mai indicat sa se realizeze în timpul baii, deoarece caldura ajuta la o si mai buna absorbtie a esentelor. Pentru a îndeparta uleiul volatil de pe piele si par trebuie sa va masati la început cu un sampon fin si apoi adaugati apa si sampon si spalati-va ca de obicei.
Aromoterapie la nivelul camerei
Exista citeva modalitati de folosire a uleiurilor volatile pentru a înmiresma atmosfera din camera.  
• Cu ajutorul candelelor aromatizante
Un recipient mic (de obicei o farfurioara) plasat deasupra candelei se umple cu apa. Aceasta este încalzita de o sursa de caldura provenita de la o luminare rotunda plasata în interiorul candelei, care poate avea diferite forme. În apa se pun în jur de 3-5 picaturi de ulei volatil. Aceasta se evapora treptat, în atmosfera degajându-se mirosul plăcut al esentei respective. 
Exemplu: Uleiul de lavanda produce o aroma relaxanta, care s-a dovedit a fi extrem de benefica în cazul insomniei. 
Când o persoana din familie este bolnava, folosirea candelelor aromate ajuta la protejarea sanatatii membrilor familiei. Aroma esentelor împiedica raspindirea virusilor responsabili de gripa si raceala. Acest lucru a fost dovedit în multe spitale si clinici. Aceasta metoda usureaza respiratia în multe cazuri de boli respiratorii si ajuta persoanele astmatice.  
• Cu ajutorul corpurilor de iluminat
Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe un bec de lumina alba, aprins. Aroma se va împrastia în camera, deoarece caldura va permite vaporizarea uleiului volatil.  
• Cu ajutorul umidificatorilor
O farfurie cu apa în care au fost puse citeva picaturi de esenta aromatica, pusa pe un calorifer cald, va actiona în acelasi timp si ca vaporizator si ca umidificator. 
• Cu ajutorul batistei sau al unei bucati curate de material
Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe o batista sau o bucata curata de material si inhalati de oricite ori simtiti nevoia. Aceasta metoda ajuta la descongestionarea sinusurilor, în timpul calatoriilor sau când sunt mai dificil de aplicat celelalte metode. 
• Cu ajutorul parfumurilor
Faceti un amestec de uleiuri volatile (cum se va indica mai jos) si folositi-l pe post de parfum. Aroma de tamiie sau lemn de santal constituie ingrediente de fixare excelente pentru amestecul dvs. 
Ce trebuie făcut în cazul sensibilităţii şi al alergiilor
În cazul reacţiilor alergice 
Persoanele care au alergii, inclusiv alergii la parfumuri, pot sa ceara sfatul unui aromoterapeut. Acesta trebuie sa recomande uleiurile volatile, care se pot folosi acasă, fără asistenţă medicală, pentru a completa tratamentul.  
În cazul sensibilităţii
Se întimpla ca pielea unor persoane sa fie sensibila la un anumit tip de ulei (de obicei la cele cu un efect stimulator mai mare), cauzind iritatii, care de obicei dispar cam dupa o ora. Ca remediu împotriva acestor iritatii, ungeti zona afectata cu ulei de migdale dulci. Femeile au o sensibilitate a pielii mai intensa înainte de menstruatie sau în timpul ovulatiei, iar acest lucru se petrece din cauza schimbarii de hormoni din organism. Daca aceasta sensibilitate apare, nu mai folositi uleiul în cauza timp de 10 zile. Dupa aceea, diluati uleiul initial în proportie de 25 la suta într-un amestec de alte uleiuri si testati pe o portiune mica de piele. Daca nu apar reactii, continuati sa folositi uleiul în cauza în solutii diluate. 
Unele uleiuri, cum este cel de pere bergamote, nu trebuie folosite daca persoana se expune la soare dupa citeva ore de la tratament, pentru ca în contact cu lumina puternica a soarelui elibereaza compusi toxici. 
Uleiul volatil de ylang-ylang nu trebuie folosit de catre persoanele care sufera de dureri de cap.
Unele uleiuri volatile sint cel mai indicat de folosit numai de catre un terapeut specialist, care cunoaste cu precizie daca exista contraindicatii în folosirea lor. Printre acestea se numara uleiul de scortisoara, de cuisoare, salvie si isop.
Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de tensiune arteriala ridicata: ulei de rozmarin, salvie si lamiita.
Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de epilepsie: salvie, chimen dulce si isop.
În cazul nou-născuţilor şi al copiilor mici
Nou-nascutii si copiii mici trebuie sa fie tratati cu uleiuri volatile, dupa cum se va preciza în cele ce urmeaza. Lor si copiilor de virsta un pic mai mare trebuie sa li se administreze cantitati mult mai mici pentru a se obtine rezultate eficiente. În cazul copiilor între 0 si 12 luni se pot folosi comprese cu o picatura de ulei de lavanda sau musetel. Pentru masaj diluati un strop de ulei de lavanda în 15 ml de ulei de migdale dulci. În cazul copiilor între 1 si 6 ani, pentru îmbaiere puneti 1-3 picaturi de ulei de lavanda, de musetel sau de arbore de ceai. În cazul copiilor între 7 si 12 ani folositi aceleasi metode ca si în cazul adultilor, însa înjumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil. În cazul copiilor mai mari de 12 ani, uleiurile volatile se folosesc la fel ca în cazul adultilor. Aromoterapia la nivelul camerei este benefica pentru toate categoriile de virsta. 
În cazul sarcinii
Înjumătăţiţi numărul de picaturi de ulei volatil folosit. Uleiurile volatile stimulatoare nu trebuie folosite în timpul sarcinii.
Uleiurile (esenţele) de anason, busuioc, camfor, cedru, cuişoare, scorţişoară, isop, ienupăr, maghiran, rozmarin, salvie si lămâiţa nu trebuie sa fie folosite de către femeile însărcinate pe toata perioada sarcinii.
Uleiurile de chimen si menta trebuie evitate pe perioada primelor patru luni de sarcina, din cauza efectului lor stimulator, dar după aceea pot fi utilizate.
Cum se obţin uleiurile volatile
Pentru a beneficia de proprietatile curative ale uleiurilor volatile este important sa le obtinem de la un furnizor autorizat, care trebuie sa asigure un standard ridicat de calitate. Cuvintul natural indicat pe eticheta nu garanteaza întotdeauna puritatea substantei respective. Un ulei pur este cel care nu a fost amestecat cu compusi chimici sau sintetici. Uleiul provine dintr-o planta cu o denumire botanica si care se gaseste geografic într-o anumita locatie. Un ulei volatil pur se poate deosebi de cel aromoterapeutic, deoarece titulatura din urma este folosita adesea pentru a descrie uleiul volatil adaugat la uleiul de îngrijire. În unele cazuri, uleiul aromoterapeutic poate sa contina doar 4 la suta ulei volatil. În aceste cazuri, uleiul este deja pregatit pentru utilizare în masaj.
Cum se pot combina uleiurile volatile
Diluarea recomandata este de 2,5 la suta folosind ca baza ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal virgin, presat la rece). 20 de picaturi înseamna 1 ml. Acest lucru presupune 1 picatura de ulei volatil la 2 ml de ulei vegetal. Pentru tenul uscat se recomanda si folosirea la amestecul respectiv a 5-10 la suta ulei din germeni de griu sau ulei de avocado. Amestecul de uleiuri se poate obtine în mod normal din trei esente, desi adesea el poate varia între una si patru esente, în functie de necesitatile medicale ale bolnavului. Acest amestec aromoterapeutic poate fi folosit atit pentru masaj corporal, cit si pentru cel facial. 
În functie de marimea unei persoane si de cantitatea de par de pe corp, sint suficiente pentru un tratament corporal total 15-25 ml. Esentele care au proprietati similare, cum sint cele de grepfrut si de pere bergamote, nu sint indicate sa se foloseasca singure, acelasi lucru fiind valabil si în cazul esentelor de santal si iasomie, care au o aroma mai puternica si care persista mai mult. Trebuie sa aveti în vedere întotdeauna ca uleiurile volatile sint extrem de concentrate si trebuie folosite cu mare grija. De obicei ele sint diluate în ulei vegetal sau în apa, ca in cazul bailor sau al infuziilor. 
Cât durează uleiurile volatile
Majoritatea uleiurilor volatile au ca termen de garantie cam în jur de doi ani. În cele din urma, din cauza oxidarii, ele se pot tulbura la un moment dat. Mai ales uleiurile de citrice, cum sint cele de portocale si grepfrut, pot sa fie eficiente daca sint folosite numai în termen de sase luni de la data fabricarii. Pe de alta parte, sint citeva uleiuri volatile care cu timpul îsi îmbunatatesc proprietatile terapeutice, întocmai precum unele vinuri bune. Acestea sint de obicei uleiurile care provin din plantele care necesita o perioada mai lunga de maturare, cum este esenta de lemn de santal si tamiie. Amestecul de uleiuri volatile au ca termen de garantie pina la trei luni, daca sint pastrate într-un loc racoros, ca de exemplu la frigider, pina cind li se adauga substante de conservare ca uleiul de avocado sau din germeni de griu.
Cum se pot păstra în condiţii optime uleiurile volatile
Uleiurile volatile sint sensibile la efectele luminii, caldurii, oxigenului si al umezelii. Se recomanda sa fie depozitate în sticlute închise la culoare, ferite de lumina directa a soarelui si pastrate la temperatura camerei sau mai scazuta decit temperatura camerei (în jur de 160C). Asigurati-va ca dopul sticlutei este etans, deoarece uleiurile eterice sint substante care se evapora rapid. Esentele de trandafiri sau iasomie se pastreaza cel mai bine pe raftul de jos al frigiderului si trebuie sa aiba temperatura camerei înainte de folosire.Amestecurile de uleiuri volatile se pot pastra în sticlute similare (12-20 ml este masura ideala). Sticlutele din plastic nu sint indicate pentru pastrarea esentelor, pentru ca acestea sint foarte puternice si le vor oxida.  
Aveti grija sa nu le lasati la îndemina copiilor.
Măsuri de precauţie
Uleiurile volatile nu se administreaza niciodata intern, ele sint folosite numai pentru aplicare externa.Înainte de a folosi uleiurile volatile, faceti un test pe o portiune mica de piele cu o cantitate diluata.

Documentar de Gabriela Dinu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog