joi, 30 ianuarie 2014


Cum se realizeaza tencuielile de interior

In afara de detaliul simplu sau complex, de culoarea sau textura stratului finit pentru care tencuiala reprezinta nelipsitul suport, ea are si rolul de a proteja elementele de constructie - plafoanele si zidurile - impotriva temperaturilor prea ridicate sau prea scazute, impotriva umiditatii sau a altor factori nocivi.

07.01.2014
 
332
 
 
Print Printare  Trimite unui prieten Recomanda  Favorite Adauga la favorite
0
Cum se realizeaza tencuielile de interior
Cum se realizeaza tencuielile de interior
Cum se realizeaza tencuielile de interior
Cum se realizeaza tencuielile de interior
Recomandarea noastra
pret informativ: 105.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 0.00 RON
pret informativ: 8.15 EURO
pret informativ: 72.00 RON
pret informativ: 91.00 EURO
Pe piata veti gasi o gama impresionant de larga de tencuieli, cu mici diferente de compozitie si cu diverse proprietati. In realitate insa exista doar doua tipuri: tencuielile pe baza de ipsos si cele pe baza de ciment. Cele pe baza de ciment sunt mai rezistente si se folosesc mai mult la exterior, cele de ipsos fiind utilizate exclusiv la interior.
Cand alegeti o tencuiala trebuie sa tineti cont in primul rand de functiunea incaperii si de nivelul umiditatii rezultat de aici. Functionalitatea tencuielii va depinde de proprietatile ei, de corectitudinea efectuarii lucrarii si mai ales de uscarea buna, pentru ca ea va deveni stratul suport pentru finisajul final: vopsea, zugraveala, tapet sau altele.
Tencuiala pe baza de ipsos
Gipsul - material natural si materia care sta la baza compozitiei tencuielilor de ipsos - are capacitatea de a absorbi rapid cantitati relativ mari de apa, fapt ce face din aceste tencuieli un factor important in asigurarea unui climat sanatos, ele regland astfel nivelul umiditatii aerului din incaperi si protejandu-le impotriva propagarii rapide a incediilor.
Mortarul de ipsos se poate aplica pe orice fel de suprafata, in straturi de la cativa milimetri (ca glet) pana la 2 cm (ca tencuiala de baza). Se aplica manual, rezultatul fiind o suprafata neteda, rezistenta la actiuni mecanice si placuta la atingere. Tencuiala pe baza de ipsos este cel mai utilizat material pentru aceste lucrari, fiind adecvat pentru retusuri, reparatii sau acoperirea neregularitatilor mari, ca tencuiala sau glet.
Tencuiala adeziva pe baza de calcar
O tencuiala fina, cu adeziune foarte buna, este un material adecvat pentru incaperi cu orice destinatie. Este usor de prelucrat, impermeabila si, datorita alcalinitatii ridicate, are efect fungicid in mod natural, ceea ce o face utilizabila si in bai sau alte incaperi cu umiditati mari. Aceasta tencuiala se poate aplica pe beton, caramida, BCA sau orice alt material, atat timp cat este curat si perfect uscat. De asemenea, este recomandata si pentru refacerea cladirilor vechi, pentru asanare si netezirea suprafetelor denivelate.
Tencuieli decorative uscate
Pe baza de ciment sau rasini sintetice, tencuielile decorative se gasesc pe piata intr-o gama foarte larga de texturi sau culori. Ele au in general o aderenta foarte buna la suport, sunt impermeabile si au o putere de acoperire foarte buna. Granulatia si culoarea (obtinuta de obicei cu pigmenti speciali) sunt atributele care fac din aceasta tencuiala un material atat de cautat. Permeabilitatea la vapori este variabila de la un producator la altul si de la o compozicie la alta, dar toate sunt extrem de rezistente si pot fi folosite la finisarea suprafetelor de beton, ciment, mortar, gips-carton, piatra, panouri prefabricate din lemn sau termosisteme.
Tencuiala de aplicat cu rola
Aplicata in strat foarte subtire, aceasta tencuiala este recomandata pentru incaperile uscate, la lucrari de genul finisarii placajelor de gips-carton sau de fibre de gips. Desi exista alte produse mai potrivite, ea se poate aplica si pe tencuieli existente, dar numai daca sunt stabile si curate. Nu este insa recomandata pentru nivelarea neregularitatilor grosiere. Substantele componente sunt in general naturale, dar, ca orice produs pe baza de cazeina, prezinta la prelucrare un miros tipic, usor deranjant, care dispare insa in cateva zile de la aplicare sau atunci cand se usuca.
Materialul este transparent in timpul prelucrarii si aplicarii, el devenind opac abia dupa uscare. Intinderea materialului cu rola, intr-o singura directie, se face dupa ce initial a fost aplicat pe substrat in culoare uniforma, in forma de cruce.
Tencuiala anticondens
Pentru spatiile inchise sau cu umiditati foarte mari exista pe piata un material deosebit de eficient: tencuiala de asanare a mucegaiului. Cu o capacitate extrem de mare de absorbtie a umezelii si o compozitie naturala, aceasta tencuiala este adecvata pentru reglarea umiditatii incaperii: ea va absorbi umiditatea de la suprafata peretelui aproape imediat, facand imposibila formarea condensului.
Ce o face insa unica pe piata produselor din aceasta categorie este compozitia ei: tencuiala anticondens nu contine substante organice care ar putea, eventual, sa dezvolte mucegaiul, dar pentru a-i asigura functionalitatea nu va fi acoperita decat cu materiale de vopsit speciale.
Prelucrarea este la fel de facila ca in cazul tencuielilor obisnuite, dar spre deosebire de acestea aplicarea se face pe suprafata umezita in prealabil cu apa curata. Altfel, este adecvata pentru orice fel de suprafata suport, de la beton la gips-carton, atat timp cat este stabila.
Uscarea tencuielilor
O mare parte din cantitatea de apa introdusa in masa tencuielii la executie trebuie eliminata, ea fiind cauza aparitiei condensului, mucegaiului si deci a unor probleme de sanatate. Aceasta apa se elimina pe cale naturala, intr-o perioada destul de indelungata, iar in momentul in care incaperea proaspat tencuita este locuita, procesul de uscare ar fi bine sa fie incheiat.
Unii profesionisti folosesc pentru uscarea eficienta si rapida aparate de dezumidificare, in urma carora tencuielile sau apa nu vor suferi fisuri sau crapaturi. In lipsa acestor aparate, pentru o uscare rezonabila, temperatura camerei trebuie mentinuta la minimum 15o, iar camera trebuie aerisita o data pe zi. Oricum, in momentul aplicarii zugravelii, tencuiala trebuie sa fie perfect uscata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog