componente pc
Memoria RAM pentru calculatoare PC se prezintă sub forma unor module standardizate. Sunt niste componente electronice fiabile si neavand parti in miscare nu se uzeaza in timp, unii producatori oferind garantie pe viata pentru ele.
RAM este prescurtarea de la Random Acces Memory – adică memorie cu acces aleator. Orice computer are montat cel putin un modul de memorie RAM.
Memoria RAM este locul in care ajung datele înainte de a fi prelucrate de microprocesor CPU, este practic spatiul de lucru al calculatorului. Pentru ca totul trece prin memoria RAM, capacitatea de stocare a memoriei RAM şi rapiditatea acesteia influenţează în mod direct performanţele computerului. O cantitate insuficientă de memorie RAM montata in calculatoare PC le poate afecta serios performanţele pe ansamblu.
alegere RAM
Memoriile RAM actuale se incadrează in tehnologia de tip SDRAM acronim ce provine de la synchronous dynamic random access memory. Fără a intra în detalii tehnice să vedem care sunt tipurile de memorie care prezintă interes pentru noi, în funcţie de vechimea calculatorului de acasa.  Trebuie mentionat ca desi toate tipurile de memorii de mai jos folosesc tehnologia SDRAM – in vorbirea curenta prin memorii SDRAM se face referire la memoriile mai vechi caractestice sfarsitului anilor ’90, iar pentru celelalte tipuri de memorii foloseste doar denumirea scurta: DDR, DDR2 sau DDR3 fara  SDRAM.
  • SDR-SDRAM – Single Data Rate SDRAM – acest tip de memorie a facut cariera începind cu mijlocul anilor ’90 şi pină în anii 2002 cind inca se mai puteau achiziţiona calculatoare PC noi echipate cu sloturi de memorie SD-RAM.
  • DDR SDRAM – Double Data Rate SDRAM sau DDR1 – primele memorii DDR au facut echipa cu generatia calculatoarelor de peste 1Ghz, acest prag fiind atins pentru calculatoare PC in anul 1999. Prima placa de bază cu suport DDR a fost disponibilă în toamna anului 2000.  Pe piata calculatoarelor personale memoriile DDR au coexistat cu cele SDR, tranzitia către acest standard fiind terminata abia cind pe piata calculatoarelor personale nu s-au mai gasit placi de baza compatibile cu memoriile SD-RAM.
  • DDR2 SDRAM – Acest standard a devenit disponibil la jumătatea anului 2003 devenind in scurt timp cel mai comun tip de memorie pentru calculatoare PC
  • DDR3 SDRAM- desi anuntate inca din 2005 primele placi de bază cu suport pentru acest tip de memorie au aparut în vara anului 2007. In prezent reprezinta cea mai performanta solutie iar costurile de achizitie sunt dupa cum se poate observa cele mai scazute din ultimi ani.
  • DDR4 SDRAM – s-a vorbit despre aceasta arhitectura inca din 2008, fiind asteptata sa apara prin 2012. Nu s-a prea potrivit socoteala de acasa cu cea din tirg. ;)
Spre deosebire de alte componente memoriile RAM din generatii diferite sunt incompatibile. Trebuie stiut ca fiecare generaţie de memorie RAM se deosebeste electric şi fizic faţă de generaţia anterioară. In practică aceasta înseamnă că nu putem folosi simultan doua tipuri de memorii RAM din generatii diferite, de exemplu SD-RAM împreuna cu DDR-RAM sau DDR2 împreuna cu DDR3. De asemenea, nu vom putea întroduce un modul de memorie DDR2 într-un slot de memorie DDR datorită existenţei unui element de protecţie cunoscut şi sub denumirea de cheie.
alegere RAM
Cheia e data de caracteristicile constructive ale fiecarui tip de memorie. Astfel SDR avea 168 pini, DDR avea 184 pini, iar DDR2 si DDR3 240 pini pozitia cheii fiind diferita astfel pentru fiecare tip. Diferentele constructive sunt redate in imagine:
alegere memorii RAM calculatoare PC

Ce criterii sunt importante la alegere RAM pentru calculatoare PC?

Capacitatea

Sistemele moderne cu W7 (Windows7) sau W8 (Windows 8) 64biti necesita pentru a functiona bine 4GB RAM. Desi Microsoft spune ca 2GB e ok. Nu va luati dupa ei ca nu e asa. Desi mai multă memorie RAM inseamna performanţe mai bune ale calculatorului, acest lucru e valabil pina la o anumita limita. Pentru ca dincolo de aceasta orice GB RAM in plus este inutil. Astfel unui sistem cu W7/W8 pentru a rula in conditii decente aplicatiile/jocurile moderne ii sunt de ajuns 8GB RAM. Situatia se schimba cind lucrati cu software care necesita o cantitate mare de RAM dar acele aplicatii sunt putine si sunt extrem de rare situatiile cind e nevoie de mai mult de 16GB RAM. Serverele sunt deja o alta discutie.
Daca veti continua sa plusati memoria RAM a sistemului peste limitele de mai sus nu se va observa nici o performanta in plus decit lipsa banilor din buzunarul propriu. Din fericire in aceste timpuri modulele RAM sunt ieftine. :)
Placutele RAM se gasesc in variante constructive de 1GB2GB4GB8GB si 16GB

Frecventa

Dacă în prezent un hard disk obişnuit poate funiza microprocesorului aproximativ 100 de MB/s de date pe secundă, memoria RAM poate furniza date şi la viteze de peste 9000 MB/s în cazul tehnologiei DDR3. Si uite asa ajungem la frecventa memoriilor RAM. Vedeti pe piata memorii cu 1066MHz1333MHz1600MHz1866MHz2000MHz,2133MHz sau chiar 220024002666 MHz.
Exista desigur in oferte si placute RAM din generatiile anterioare la 400, 533, 667, 800MHz, insa nu are rost sa ne referim la ele. Bineinteles cine are sisteme mai vechi trebuie desigur in cazul in care e nevoie sa apeleze si la variantele DDR sau DDR2.
Aflati ca in practica frecvente peste 1600MHz sunt relativ inutile si nu vor si percepute de ochiul/creierul uman ci numai de programele de benchmark. Iar acele diferente nici macar nu sunt asa mari ca sa merite diferenta de pret. Mai mult pentru asemenea frecvente aveti nevoie de placi de baza scumpe pentru OC al caror BIOS sa le poata recunoste si ridica frecventa la ceea ce e scris pe ele. Dupa care puteti fi fericiti ca ati cheltuit bani inutil pentru a avea un sistem cu RAM la 2133MHz, desi e o investitie mult mai buna sa bagi bani mai multi in placa video sau in SSD.
Singurul caz in care merita sa investiti pentru memorii RAM mai rapide ar fi daca nu aveti placa video dedicata si nici nu aveti de gind sa va cumparati. Frecventa crescuta a RAM-ului sistemului poate ajuta intr-o oarecare masura (dupa unii autori pina la maxim 30%) performanta placii video integrate, care dupa cum stiti, neavind RAM propriu foloseste din RAM-ul sistemului. Insa acest gen de sisteme fara placa video dedicata sunt de obicei sistemele office, ori cine isi va pune RAM scump la 2400-2666MHz ce necesita o placa de baza scumpa care sa-l recunoasca, pe un sistem office pe care in general cele mai solicitante aplicatii sunt Microsoft Word si Excel…

ECC sau non ECC?

Tot la capitolul incompatibilitati trebuie sa amintim si de memoriile ECC. Aceastea se deosebesc de memoriile obisnuite prin accea ca suporta un mecanism de corectie a erorilor -error-correcting code. Acest tip de memorii echipeaza in mod special serverele. Pentru utilizatorii obisnuiti achizitia de memorii ECC mai scumpe nu prezinta foarte mult interes motiv pentru care placile de baza obisnuite (destinate in special calculatoarelor home use) nu suporta acest tip de memorii si sunt incompatibile cu cele non ECC.

Latenta (CL)

Cred ca v-ati intrebat de multe ori oare ce inseamna un sir de cifre de acest gen 9-9-9-11 inscriptionat pe eticheta unei placute RAM. Sunt defapt 4 intervale de timp. E o discutie mai complicata care sincer nici eu nu o stapinesc foarte bine. CL explicat foarte simplu e o intarziere (latenta), si reprezinta cam cit timp ii ia RAM-ului sa citeasca dintr-o locatie de memorie de pe modul niste informatie si sa o aseze pe pinii RAM-ului ca northbridge-ul sa o ia si sa o duca mai departe in calculator. In general se spune ca pentru memoriile DDR latenta influienteaza performanta, reprezentind timpii de asteptare la scrierea/citirea unei informatii din matricea binara. O latenta mai mica determina un numar mai mic de cicluri necesar pana in momentul in care adresa informatiei cerute este gasita in matrice. Deci teoretic cu cat latenta este mai mica cu atat viteza de transfer este mai mare.
In practica lucrurile desi nu stau diferit impactul asupra performantei nu este atit de mare. De exemplu latenta CL5 este cu 25% mai mare decat CL4. Diferenta de performanta nu este insa de 25%, ci doar de cateva procente. La memoria RAM importante sunt in ordine cantitatea, dual-channel-ul, pe urma frecventa si la urma latenta CAS. In jocuri sau lucru de zi cu zi are impact aproape nul (sau ma rog 1-3% dupa unii autori). Se simte mai bine in benchmark-uri sau in aplicatii care fac calcul intensiv procesor-RAM (gen criptari, codari, algoritmi matematici foarte complexi care dureaza, etc.)
Latentele sunt de la CL11 la CL2,5.
Deci in concluzie, latenta cit mai mica daca pretul se incadreaza in buget. Daca nu va permite bugetul, nu e o tragedie. E aproape acelasi lucru. Dar repet, nu discutam de sistemele specializate, profesionale prevazute cu procesoare pe masura. Discutam de calculatoare PC destinate home use, office sau gaming (chiar extrem). In general un kit de calitate va avea latente potrivite categoriei de pret in care se incadreaza.

Format-ul

Despre formatele modulelor RAM. Memoria RAM destinata calculatoarelor personale de tip desktop este in acest moment in format DIMM (dual in-line memory module) si indiferent ca sunt de tip SDR, DDR, DDR 2 sau DDR 3 au aceeasi lungime de 13.35 cm. Acest format a inlocuit formatul SIMM (single in line memory module) odata cu aparitia calculatoarelor echipate cu procesoare Pentium.
alegere RAM
Memoriile in format SO-DIMM ( Small Outline – DIMM) sunt destinate laptop-urilor si au dimensiunile reduse cu aproape 50%.  Pentru a reduce consumul de energie, factor critic în economia unui sistem portabil, memoriile SO-DIMM ruleaza in general la frecvente mai scazute fata memoriile folosite pentru desktop-uri.
alegere RAM laptop
Detalii despre acestea gasiti la articolul despre alegere laptop.

Dual chanell

Dual channel este functia unei placi de baza de a folosi doua module de RAM de preferat identice, intr-un mod mai eficient decat daca ai avea doua module de memorie cumparate separat care nu folosesc dual channel. In mod normal memoria RAM e ocupata in mod serial. Adica, daca ai 4/3/2 sloturi de memorie si in fiecare ai cate un modul de 1GB ultimul modul va fi folosit doar dupa ce vor fi folosite si primele 3/2/1 module.
calculatoare pc
In dual channel modulele lucreaza in paralel, doua cate doua. Pentru ca lucreaza in paralel, timpul de scriere/citire scade pentru ca lucrezi pe doua module diferite, si fiecare din modul lucreaza la viteza maxima. De aici vine si cresterea randamentului cu ~15-30%, insa parerile sunt impartite iar modul in care s-a ajuns la aceste cifre discutabil functie de autor.
componente pc
Exista in varinte constructive de 2x1GB (in general DDR2), 2x2GB2x4GB2x8GB (4x4GB)4x8GB.
Ca fapt divers exista si kit-uri triple chanell cind se lucreaza simultan pe 3 module diferite (placile de baza pe soket 1366, pentru procesoarele Intel, cu chipset Intel X58 aveau asemenea arhitectura) sau quad chanell, arhitectura destinata in general pietei serverelor.

Profilul

Este vorba de racirea placutelor RAM. Exista placute fara radiator(vezi foto la discutia despre format-ul placutelor RAM), cu radiator low-profile
discount pc garage
sau cu radiator high-profile (tip pieptene).
calculatoare pc
Din punctul meu de vedere ca utilizator ce a avut toate aceste tipuri, recomand pe cele low profile. Desi nici cele fara radiator, daca le achizitionati, nu e o greseala. Placutele RAM se incalzesc in timpul exploatarii, insa radiatoarele pieptene nu ajuta semnificativ, mai mult incurcind arhitectura sistemelor in care sunt montate in cazul necesitatii unui cooler aftermarket.

Tensiunea de lucru

Tensiunile de lucru ale memoriilor RAM DDR3 pentru calculatoare PC sunt in general1,5V. Unii producatori au scos si module DDR3 la 1.65V. Din experienta proprie acestea sunt ceva mai calde desi nu e ceva de speriat. Si astfel ajungem la modul de racire al memoriilor RAM, dar despre racire in alta sectiune. In general tensiunile de alimentare au scazut de la DDR (2,5-2.6V) la DDR2( 1,8V ) pina la DDR3 (1,5-1,65V). Viitoarea generatie DDR4 va continua trend-ul descrescator si va avea o tensiune de alimentare de 1-1,2V.

Pina la urma ce memorii RAM alegem?

In primul rind vedeti ce accepta placa de baza nativ (in general pentru placile de generatie recenta 1033-1866MHz). Placile de baza capabile de OC pot recunoate placute la frecvente mai mari (1866-2400MHz). In general este clar specificat in documentatia placii de baza. Eu va recomand sa folositi memoriile RAM in montaj dual chanell (Kit-uri de 2x2GB, 2x4GB sau daca e cazul 2x8GB), fara radiatoare (pentru sistemele office) sau echipate cu radiatoare low profile (pentru sisteme de gaming), la o frecventa de 1600 – 1866MHz maxim (in ideea ca le veti mai folosi la un viitor upgrade, si daca aveti placa video dedicata). Daca mergeti pe frecvente mai mari cistigul de performanta nu va justifica pretul platit.
Asadar cind comandati RAM orientati-va pentru kituri dual channel, cu radiatoare low profile, cu o frecventa de max 1866MHz.

Producatori

Mai toti producatorii au modele de calitate ok. Desi sunt destul de multi citiva s-au impus: CorsairCrucialGeil, G.Skill, KingstonMushkinPatriotZepelin. Puteti avea incredere si in A-DataElixirExcelramKingMaxTeam Group. In rest nu ca nu e vorba ca nu le recomand, sunt doar putin folosite si nu le-am folosit/vazut prin sisteme ca sa le pot recomanda fara probleme. Si sigur mai sunt si altii mai putin raspinditi pe piata romaneasca sau pietele occidentale.
Am sa dau citeva exemple conforme cu recomandarile de mai sus. Daca doriti altceva, avind in vedere ca acum stiti ce va trebuie, multumita posibilitatilor de rafinare ale ofertelor PC Garage sau eMAG puteti desigur alege. Astfel avem:
Kit 2x2GB (4GB):
Kit 2x4GB (8GB)
Kit 2x8GB, Kit 4x4GB (16GB)
In caz ca aveti intrebari nu ezitati sa le formulati. Spor la cumparaturi. :)


Facebook