calculatoare pc
Procesul de alegere placa de baza este cel mai important pentru sistemului vostru. De acesta depinde dezvoltarea ulterioara a acestuia. Functionalitatea si dotarile ei vor decide cite placi de extensie, video putem instala in sloturile ei, cu cit RAM sau cite HDD/SSD-uri putem dota sistemul in viitor.
Placa de bază conține conexiunile electrice pentru comunicarea cu celelalte componente ale sistemului. Plăcile de bază moderne includ, cel puțin:
  • priză/e (socket) pentru microprocesor în care se pot instala unul sau mai multe microprocesoare. Există și cazuri în care microprocesorul este lipit direct la placa de bază.
  • sloturi în care se instalează memoria sistemului (module RAM care conțin cipuri de memorie )
  • un chipset, care constituie magistrala care face legătura între microprocesor, memoria RAM și periferice
  • un chipset pentru memoria non-volatilă (de obicei, memoria Flash pe plăcile de baza moderne) care conține sistemul de Firmware sau BIOS-ul)
  • sloturi pentru carduri de extindere
  • conectori de putere, care primesc energie electrică de la sursa de alimentare și o distribuie la microprocesor, chipset-uri, memoria RAM și la cardurile de extindere, plăci grafice. Unități de disc sunt conectate deasemeni la sursa de alimentare prin intermediul unor conectori speciali, fiind conectati la placa de baza doar pentru transfer de date.
În plus, toate plăcile de bază includ programe și conectori pentru dispozitivele utilizate pentru intrare, perifericele. Având în vedere puterea mare de calcul a microprocesoarelor de mare viteză și a componentelor, plăcile de bază moderne includ  întotdeauna radiatoare și puncte de montare ventilatoare pentru a disipa excesul de căldură. (sursa http://www.wikipedia.ro)
Mi s-a parut o prezentare scurta si la obiect avind in vedere marea varietate a placilor de baza.  Si din acest motiv nu va voi da decit citeva recomandari punctuale dar pe care voi incerca sa le fac cit mai clare pentru toata lumea.

Care sunt criteriile pentru alegere placa de baza?

Caracteristica dimensionala a placii de baza

Acel form factor despre care am vorbit la alegerea carcasei. Sunt foarte multe dar in practica constructiei unui PC doar citeva formate sunt folosite. Astfel avem:
  • mini ITX 150 × 150 mm, folosite in solutii de mica putere de calcul, office, media servere, In general cu placa audio, video si placa de reta integrate. Sunt solutii on care inclusiv procesorul este integrat, sau chiar si placa wireless. Sunt prevazute in genere cu 2 sloturi RAM, si un PCIe pentru video dedicata.
  • microATX 244 × 244 mm, folosite pentru sisteme office, HTPC, gaming moderat. Prevazute in general cu 2-4 sloturi RAM si 3-4 sloturi diverse (PCIe 1.0/2.0/3.0 x16, PCIe x1, PCI)
alegere placa de baza
  • ATX 305 × 244 mm, Practic cel mai folosit format, implementat de Intel inca din 1996, folosit pentru placi de baza destinate sistemelor de toate tipurile. Prevazute in general cu 4 sloturi RAM si 6-7 sloturi diverse (PCIe 1.0/2.0/3.0 x16/x8, PCIe x1, PCI)
  • e(xtended)ATX, 305 × 330 mm, folosite in sisteme de gaming performante multi GPU (graphic processing unit) sau mai rar servere, prevazute in general cu 4 sloturi RAM si 4-6 Sloturi  PCIe 1.0/2.0/3.0 x16/x8, PCIe x1
discount pc garage
  • XL ATX, 347 × 330 mm, folosite in sisteme extreme de gaming sau servere. Destul de diferite functie de destinatie din punct de vedere al dotarilor. Preturile sunt la fel pe masura.
voucher pc garage
Functie de buget, bineinteles, va recomand standardul ATX, care s-a impus, si care datorita marimii asigura o ventilatie corespunzatoare componentelor, dind posibilitate producatorilor sa le doteze corespunzator, datorita spatiului ceva mai generos. Nu sunt exagerat de mari ca sa necesite neaparat carcase full tower care altfel ar mari bugetul.

Tipul de soket

Pai intii de toate trebuie sa raspundeti la intrebarea Intel sau AMD? Si deja sper ca ati facut-o la alegerea procesorului. Abia dupa aceea alegeti soket-ul. Ambii producatori au socluri diferite incompatibile intre ei (dar cred ca asta stiati) insa atentie si incompatibile si intre diversele generatii de procesoare. Unele socluri sunt adresate doar unor anume tipuri de procesor dintr-o anumita generatie, unele au supravietuit la 2-3 generatii. Cel mai sigur si normal e sa alegeti intii procesorul dupa ce ati raspuns la intrebarea de mai sus, va uitati la soclul lui si dupa aceea va uitati dupa placa de baza cu acelasi model de soclu.
In general daca ati pus ochii pe o placa de baza/procesor evitati:
  • pentru INTEL: Socket 1-8 (nici nu cred ca le mai gasiti in magazine); socket 370, 423, 478, 479, 486, 495, 603, 604; socket J; socket 775, 1336, 1156. Actuale mai sunt socket 1155, 2011 insa se pare ca nu va mai dura mult ca si de la 1155 sa ne luam ramas bun. Intel 4th generation (arhitectura Haswell) va folosi soket 1150In celelalte nu mai merita sa bagati bani, achizitionindu-le ca si noi. Daca le-ati gasit pe undeva sunt stocuri vechi. Bineinteles ca nu ma refer la cazul cind aveti un sistem mai vechi si placa de baza a cedat. Normal ca va trebuie una cu acelasi socket ca al procesorului pe care il aveti deja. Desi poate ca e moment bun sa va ginditi la un upgrade.
componente pc
  • pentru AMD: socket 7 (la fel, nu cred sa il mai gasiti), socket 563, 654, 939, 940; soket A, AM2, AM2+, F. Actuale mai sunt FM1, FM2, AM3, AM3+. Consideratiile de mai sus sunt valabile si in cazul AMD.
componente pc garage

Modelul de chipset

Este componenta principala a placii de baza. Compus din Northbridge si Southbridgeambele cu functii distincte. Daca nu stiti despre ce vorbesc le puteti identifica usor. Sunt cele mai mari de forma patrata sau dreptunghiulara componente de pe placa de baza in afara de soket-ul procesorului. Chipset-ul e coordonatorul componentelor din sistem, deci de alegerea si performantele acestuia vor depinde performantele sistemului.
E o discutie relativ lunga (datorita numarului mare de modele exixtent pentru fiecare generatie de soket) pe care am sa incerc sa o fac cit mai scurta. Important este sa stiti daca va doriti sa faceti OC (overclocking) sau nu. Functie de acest lucru ati ales probabil procesorul (chiar sper ca ati ales un procesor cu multiplicator deblocat daca vreti OC), si tot functie de el se va alege chipsetul placii de baza.
calculatoare pc
Astfel pentru INTEL in cazul socket-ului 1155 daca vreti sa faceti OC atunci trebuie sa evitati: B65, B75, H61, H67, H77, O67, Q77. In rest mai toate chiset-urile ramase duc OC intr-o proportie mai mica sa mai mare. Nu insemna ca aceste chipset-uri nu sunt bune. Sunt excelente pentru procesoare care nu au multiplicatorul deblocat, si prezinta o solutie mai ieftina si foarte potrivita pentru sisteme non-OC.
Chipset-urile folosite pentru placile de baza cu soket 1150 caracteristice arhitecturii procesoarelor Haswell (4th generation) sunt Z87, H87, Q87, si mentin caracteristicile omoloagelor din generatiile anterioare. Adica Z87 se preteaza la OC, H87, B85 si Q87 nu. Insa acestea sunt doar primele. Inca se asteapta aparitia altor modele.
Pentru AMD daca e sa ma refer la ultimile socket-uri AM3 si AM3+ mai toate chipset-urile duc OC. Atentie insa ca AMD are inca procesoare cu TDP la 125w, si sunt placi de baza mai ieftine care nu suporta decit procesoare cu TDP pina la 95w.
componente pc
Pentru cei care vor sa faca OC trebuie sa tinem cont de numarul de faze de alimentare ale procesorului din VRM (Voltage Regulator Module).
alegere componente pc
Cu cit sunt mai multe cu atit mai bine. Logic nu? ;) Lasind gluma la o parte in general producatorii nu dau aceste informatii. Cel mai bun lucru pe care il aveti de facut este sa va uitati cu atentie pe pozele detaliate ale placii de baza si sa le numarati. In general au forma unor mici componente cubice in jurul soclului procesorului. Astfel daca avem 4+1 faze nu e chiar acelasi lucru cind avem 8+2 faze de alimentare. Si e normal ca varianta a doua e mult mai potrivita pentru OC.
componente calculatoare pc
Pentru alegerea chipset-ului insa chiar e bine sa intrebati pe cineva care chiar se pricepe.

Caracteristicile/dotarile placii de baza

Un aspect foarte important. De dotarile placii de baza va depinde un viitor upgrade al sistemului vostru scutindu-va de cheltuieli suplimentare pentru inca ceva timp. Astfel va recomand ca placa de baza aleasa sa aiba in dotare:
  • 4 sloturi RAM. Evitati placile cu 2. Cine stie ce necesitati de RAM vor mai aparea si e bine sa aveti rezerva, mai ales ca RAM-ul e ieftin.
  • porturi SATA3 (SATA 2 au oricum cele actuale), macar 2 daca nu 4.
alegere componente pc
  • USB3.0 (ca la fel USB2.0 au oricum) si cit mai multe posibil ca par ca niciodata nu sunt de ajuns si te trezesti ca ai nevoie de USB hub-uri
  • iesire DVI si eventual HDMI sau display port. Nu mai cautati placi cu iesire VGA (e un standard depasit), ba chiar va recomand sa le evitati daca monitorul vostru are orice alta intrare digitala.
  • iesiri audio 5.1 si ar fi tare bine sa fie si o iesire optica.
calculatoare pc
  • buton Clear CMOS daca vreti OC ar fi de dorit la o placa de baza pe masura. Daca nu va trebui sa va descurcati din jumperi.
  • Daca nu va doriti un sistem multi GPU (SLI sau Crossfire) un singur slot PCIe x16 e de ajuns. Aveti grija ca sa fie cit mai bine plasat si sa nu va acopere alte sloturi avind in vedere ca placile video moderne acopera 2 sau chiar 3 socluri, si sa va ramina libere sloturi pentru celelalte componente care va intereseaza, placa audio, wireless dedicate
  • Pentru cresterea fiabilitatii, unii producatori doteaza placile de baza cu condensatori solizi, usor de recunoscut dupa carcasa metalica fiind mai scunzi decat cei clasici echivalenti, in general de productie japoneza. Unii producatori folosesc variante aurite pentru a atrage atentia asupra calitatii acestora. Ei sunt utili in special daca sunt cei ai surselor de putere (asezati in zona procesorului) si pot creste semnificativ durata de viata a placii.
calculatoare pc
  • Unele placi de top au unul sau mai multe ventilatoare pentru a raci eficient diversele componente. Acestea insa creeaza zgomot suplimentar in sistem si se pot defecta relativ repede. Cele mai eficiente solutii de racire sunt cele bazate pe heatpipe-uri de aluminiu sau cupru care conduc caldura din zonele calde in cele reci.
  • Nu dati mai multa importanta decat trebuie unor facilitati rar sau deloc folosite in exploatarea normala. Ginditi-va inainte de a opta pentru un produs caruia i se face abundent reclama in favoarea unor optiuni inutile. Nu alegeti modelele scumpe. Analizati specificatiile placii si vedeti daca aveti nevoie de toate optiunile oferite (FireWire, retea Gigabit etc). Daca nu, puteti opta pentru un model mai ieftin, care nu detine facilitati inutile pentru sistemul vostru.

Producatorul.

Am lasat special la urma producatorul. Pentru o categorie larga de utilizatori pentru alegere placa de baza conteaza acest lucru. Pentru unii pina la limita absurdului. Ei nu cumpara placi de la ASRock. Dar daca ii intrebi nu stiu de ce. Au auzit ei ceva dar nu mai stiu exact ce. Ma rog.
Pe aceasta piata cei mai mari jucatori la ora actuala sunt ASUS, Gigabyte, MSI, ASRock. Mai sunt si altii printre care Intel, EVGA, ECS, etc dar mici pe linga gigantii pietei de care tocmai am vorbit. Ma voi referi doar la cei 4. Toate placile de baza produse de ei, folosite in sisteme de calculatoare PC sunt de calitate buna. Aici desigur intervine si pretul. Ati vazut care sunt criteriile de alegere placa de baza mai sus, insa in principal datarita brand quality-ului foarte apropiat intre acestia mai intervine un aspect. Garantia. Nu luati placi de baza fara 3 ani garantie! Se poate desigur si cu 2 dar nu merita. Gasiti de obicei placi de baza la fel de dotate cu 3 ani garantie. Vorbim de modelele normale. Pentru un low budget, pentru o placa de baza cu un chipset depasit moral acest lucru nu mai conteaza.
ASUS, Gigabyte si MSI sunt firme consacrate pe piata componentelor IT despre care nu trebuie sa spun prea multe. Mai ramine ASRock. Aceasta s-a desprins din ASUS in 2007 si in 2007 a intrat pe piata placilor de baza. Au inceput mai timid dar cu preturi competitive. Brand quality-ul a urcat incet si sigur, mentinindu-se o garantie ceva mai redusa decit producatorii consarati. De un an ASRock a ridicat garantia produselor sale la 3 ani concurind de la egal la egal cu ASUS. Design-ul placilor lor este atragator, iar performantele la nivel foarte bun conform review-urilor de pe net. In general pretulmaxim care se merita platit pe o placa de baza non-OC este de circa 4-600RON, iar pentru o placa OC 600-900RON.
Voi face niste recomandari de baza bazate pe modelul chipset-ului si nu al producatorului.
Actualmente pentru procesoarele Intel pe soket LGA 1155 va recomand pentru:
  • OC placi de baza cu chipset Z77. Puteti alege si alte chipset-uri pentru OC functie de cele discutate mai sus. Dar acesta e cel mai recomandat. Exista desigur si o categorie de placi ce pot intra in categoria performance dotate cu chipset X79, acest chipset fiind considerat high-end pentru placile de baza pentru procesoare Intel. Pretul e pe masura.
  • non-OC placi de baza cu chipset B75. Desigur nu sunt singurele. Din lista de mai sus se poate face deasemeni o alegere placa de baza de calitate. Si aici vom gasi, de exemplu, placi din categoria budget dotate cu chipset-uri H61
La noile procesoare din 4th generation Haswell de la Intel pe soket 1150 va recomand pentru:
  • OC placi de baza cu chipset Z87 acesta fiind cel mai recomandat. Si deoacamdata nu sunt chiar ieftine.
  • non-OC placi de baza cu chipset B85. Desigur au aparut si placile cu chipset-uri corespondente seriilor H si Q, respectiv: H87Q87. Se asteapta ca placi cu modele de chipset-uri pentru soket 1150 sa mai apara, avind in vedere ca si urmatoarea generatie Intel, arhitectura Broadwell, va metine se pare acelasi soket 1150.
Pentru procesoarele AMD puteti alege in cazul soket-ului FM2 chipset-urile A55, A75, A85 iar pentru soket AM3+ chipset-urile: 970990
Desigur in afara de acestea mai sunt destule chipset-uri, insa m-am multumit sa vorbesc de cele mai folosite in sistemele de calculatoare PC ale romanilor.
In incheiere va recomand sa va documentati cit de bine puteti si sa nu achizitionati in necunostinta de cauza. Pentru ca de obicei cine s-a bucurat ca a dat putin pe o placa de baza, in momentul upgrade-ului s-a intristat brusc. Sau desi nu va recunoaste ca a ales aiurea va regreta vazind sistemul unui cunoscut cu performante superioare pentru acelasi procesor dar cu o placa de baza potrivita. Placa de baza poate fi o componenta in care daca s-a investit initial cu cap si documentat poate duce un sistem3-4 ani spre deosebire de un procesor (CPU) sau placa video (GPU) care dupa maximum 2 ani sunt total depasite moral.
Daca aveti intrebari nu ezitati sa le puneti. Daca aveti alte subiecte referitoare la placile de baza bucuros le voi documenta si publica.